ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχαν στην ανακάλυψη μια νέας χημικής ουσίας με την οποία πέτυχαν να θεραπεύσουν σε σημαντικό βαθμό πειραματόζωα (ποντίκια) που έπασχαν από το αντίστοιχο της νόσου Πάρκινσον. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America με τίτλο “Nurr1:RXRα heterodimer activation as monotherapy for Parkinson’s disease” (http://www.pnas.org/content/early/2017/03/21/1616874114.abstract), με επικεφαλής τον ερευνητή Δημήτρη Βασσιλάτη του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
Αν και σε προκλινικό ακόμη στάδιο, η ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια θεραπευτική οδό για τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους σε μια πρωτεΐνη (Nurr1:RXRα) που απαιτείται για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη. Σχεδίασαν ένα νέο χημικό μόριο με την ονομασία BRF110, το οποίο ενεργοποιεί την εν λόγω πρωτεΐνη και αυξάνει την παραγόμενη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο. Όπως έδειξαν τα πειράματα με τα ποντίκια, η θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον χωρίς τις σημερινές παρενέργειες των φαρμάκων, αλλά ταυτόχρονα αποτρέπει την εκφύλιση των ίδιων των νANAευρώνων.
Επικεφαλής της ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ήταν ο Δημοσθένης Φωκάς, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, που σχεδίασε και συνέθεσε το BRF110. Στην σύνθεση του BRF110 σημαντικό ρόλο είχε και ο Δρ. Ξενοφώντας Ασβός, Διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια και εύχονται ανάλογες επιτυχίες στο μέλλον.
Ιωάννινα, 5 Απριλίου 2017
Από την Πρυτανεία
Συνημμένα αρχεία:
Πρόσθετες πληροφορίες
Συντάκτης: Πρυτανεία
Αφορά: Όλους