Τα μέλη Δ.Ε.Π. και το υπόλοιπο προσωπικό του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζουν την βαθειά λύπη τους για την απώλεια του Αντωνίου Α. Ζώη (γεννημένου το 1930), διακεκριμένου προϊστοριολόγου και επιφανούς εκπροσώπου της Μινωϊκής Αρχαιολογίας, ο οποίος υπηρέτησε ως Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας στην ενιαία Φιλοσοφική Σχολή και εν συνεχεία στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1980), μετά την πολυετή ευδόκιμη θητεία του, ως βοηθού του Σπυρίδωνος Μαρινάτου και αργότερα (διδάκτορος πλέον από το Tubingen) ως Υφηγητού της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Αντώνιος Ζώης υπήρξε δεινός (και “ασκητικός” ) ερευνητής, απόλυτα αφοσιωμένος στο έργο του, διευθυντής των ανασκαφών στην Βασιλική Ιεράπετρας και στις Βρύσες Κυδωνίας στην Κρήτη, και καινοτόμος μελετητής της Κνωσού, της Φαιστού και πολλών πτυχών του Μινωϊκού πολιτισμού.
Το εκτεταμένο και ποικιλόμορφο δημοσιευμένο έργο του (μέρος του οποίου εκδόθηκε, από επιλογή, και κυκλοφόρησε από τον ίδιο) περιλαμβάνει : Σημαντικές μονογραφίες, άρθρα, ανασκαφικές εκθέσεις, βιωματικά ημερολόγια και άλλες σημειώσεις ανασκαφών και ερευνών στο Κρητικό πεδίο, ακόμη και τις Παραδόσεις του (Μαθήματα Αρχαιολογίας, 1980 και Προϊστορική και Προϊστορική Αρχαιολογία, 1982) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Άνθρωπος με έντονες πνευματικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες και με πολυμέρεια γνώσεων και δραστηριοτήτων (μακράν της “αγοράς”) επιδόθηκε, με επιτυχία, και στην Ποίηση και λογοτεχνική συγγραφή, στην τέχνη της φωτογραφίας, ακόμη και στην Βοτανολογία, με την εξαντλητική καταγραφή και τεκμηρίωση της χλωρίδος του λόφου του Λυκαβηττού (στην γειτονιά του) στην Αθήνα (από 550 είδη φυτών !), πού επιτέλεσε, μόνος του, κατά τα τελευταία 20 έτη της ζωής του.
Ιωάννινα, 4/5/2018
Πρόσθετες πληροφορίες
Συντάκτης: Άλλος
Αφορά: Όλους