Η Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αφού έλαβε υπόψη:
- Τις διατάξεις των άρθρων 30, 64 και 173 του ν. 4957/2022 (ΦΕΚ 141/ Α’/21-07-2022), όπως ισχύει,
- την υπ’ αριθμ. πρωτ. Πρυτανείας 22788/30-08-2023 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Φ11/94791/Ζ2/30-8-2023) με θέμα «Κατανομή θέσεων για την πρόσληψη εντεταλμένων διδασκόντων στα Πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 20232024»,
- την υπ’ αριθμ πρωτ. 2179/02-10-2023 (επανάληψη στο ορθό) απόφαση της Έκτακτης Συνεδρίας υπ’ αριθμ. 1154/02-10-2023 της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Κατανομή θέσεων για την πρόσληψη εντεταλμένων διδασκόντων στα Πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 του άρθρου 173 του ν.4957/2022 (Α’141/21-7-2022)»,
- Την απόφαση της υπ’ αριθμ. 490/11-10-2023 Συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
- Την απόφαση υπ’ αριθμ. πρωτ. 2961/11-10-2023 απόφαση της Συνεδρίας υπ’ αριθμ. 1154/0210-2023 της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: Διευκρινήσεις για την πρόσληψη Εντεταλμένων Διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
- Την υπ’ αριθμ. 21094/18-07-2023 (ΦΕΚ: 707/Υ.Ο.Δ.Δ./24-07-2023) Διαπιστωτική Πράξη εκλογής της κ. Άννας Μαχαιρά ως Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Αποφάσισε την δημοσίευση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πρόληψη εντεταλμένου διδάσκοντα, με τετράμηνη σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης 75%, κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, για τη διδασκαλία των παρακάτω μαθημάτων στο γνωστικό αντικείμενο της Προϊστορικής Αρχαιολογίας:
Γνωστικό Αντικείμενο: Προϊστορική Αρχαιολογία
Μάθημα 1ο: Το Αιγαίο και η Μεσόγειος κατά τη 2 η χιλιετία π.Χ. (ΑΠΡ 505)
(Υποχρεωτικό μάθημα 4ου εξαμήνου κατεύθυνσης Αρχαιολογίας, 3 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα)
Περίγραμμα μαθήματος:
Στο μάθημα γίνεται επισκόπηση των πολιτισμών του Αιγαιακού χώρου, με αναφορές στις σχέσεις με τους άλλους πολιτισμούς και στις ευρύτερες εξελίξεις στη Μεσόγειο κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. Εξετάζονται ζητήματα ιστορικής γεωγραφίας, πολιτιστικών δομών, γραφής, διοίκησης και εμπορίου, και αναλύεται η μορφή και η έκταση των επαφών μεταξύ των ανακτορικών πολιτισμών του Αιγαίου και του ευρύτερου χώρου της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. Το μάθημα εξετάζεται γραπτά. Δυνατότητα προαιρετικής εργασίας και παρουσίασή της στο μάθημα. Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε θέσεις της μέσης και Ύστερης Εποχής του Χαλκού.
Μάθημα 2ο: Νησιωτικά κέντρα του Αιγαίου της 2ης χιλιετίας (ΑΠΡ 579)
(Υποχρεωτικό κατ΄ επιλογήν Μάθημα 6ου και 8ου εξαμήνου – 3 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα) Περίγραμμα μαθήματος:
Το μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές που έχουν λάβει βασικές γνώσεις στους πολιτισμούς του Αιγαίου της Εποχής του Χαλκού και επιχειρεί τη γνωριμία τους με τα νησιά του Αιγαίου και τον πολιτισμό τους κατά την 3η και -κυρίως- κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., οπότε και στα περισσότερα από αυτά αναπτύχθηκαν σημαντικά πρωτο-αστικά κέντρα. Με βασικά παραδείγματα το Παλαμάρι στη Σκύρο, την Κολώνα στην Αίγινα, την Αγία Ειρήνη στην Κέα, τη Φυλακωπή στη Μήλο, το Ακρωτήρι στη Θήρα και την Ιαλυσό στη Ρόδο, το μάθημα συζητεί έννοιες, όπως “νησιωτικότητα”, “κυκλαδικό υπόβαθρο”, “ανακτορικοί πολιτισμοί”, “εκμινωισμός” και “εκμυκηναϊσμός” στους πολιτιστικούς ορίζοντες των νησιών, επιδιώκοντας την καλύτερη κατανόηση της σχέσης τους με την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο κατά τη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Το μάθημα αποτελεί την αφορμή οι φοιτητές να εμβαθύνουν στην ειδική βιβλιογραφία της Αιγαιακής προϊστορίας. Προαιρετικά μπορούν να αναλάβουν και να συνθέσουν εργασίες επάνω σε πρωτότυπα θέματα και καίρια ερωτήματα της έρευνας. Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε νησιωτικές θέσεις της Εποχής του Χαλκού.
Μάθημα 3ο: Ανασκαφική – Αρχαιολογία Πεδίου στην Ήπειρο (ΑΠΡ 520)
(Υποχρεωτικό κατ΄ επιλογήν Μάθημα 8ου εξαμήνου – 3 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα και άσκηση στο πεδίο. Συνδιδασκαλία) Περίγραμμα μαθήματος:
Το μάθημα είναι επιλογής και απευθύνεται σε τεταρτοετείς φοιτητές κατεύθυνσης Αρχαιολογίας. Στόχος του μαθήματος είναι να μυήσει τους φοιτητές στη μεθοδολογία της ανασκαφής τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, στο πεδίο, μέσω της συμμετοχής τους στις ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Δουρούτης εντός της Πανεπιστημιούπολης, υπό τη διεύθυνση των καθηγητών Α. Βλαχόπουλου, Αλ. Αλεξανδρίδου, Κλ. Καθάριου. Η άσκηση στο πεδίο συνδυάζεται με σειρά παραδόσεων στο αμφιθέατρο, όπου θα συζητηθούν διεξοδικά τα στάδια από την σύλληψη ενός αρχαιολογικού ερωτήματος, το σχεδιασμό και υλοποίηση μιας αρχαιολογικής έρευνας (είτε πεδίου, είτε συστηματική/σωστική) έως και τη μελέτη και δημοσίευση των αποτελεσμάτων της στο υπάρχον πλαίσιο νόμου και επιστημονικής δεοντολογίας. Οι παραδόσεις θα εστιάσουν στην επιφανειακή έρευνα, τις τεχνικές συστηματικής και σωστικής ανασκαφής, τις υποβρύχιες έρευνες, αλλά και στη χρήση νέων τεχνολογιών στις σύγχρονες έρευνες πεδίου. Γεωφυσικές, γεωτρητικές και γεωχημικές έρευνες, χρήση δορυφορικών συστημάτων, τηλεπισκόπηση και αεροφωτογράφηση, εκτεταμένη ή/και επισταμένη επιφανειακή έρευνα θα συζητηθούν πριν τη διδασκαλία της μεθοδολογίας που υιοθετείται στην ανασκαφική έρευνα ανάλογα με τον τύπο της ανασκαφής (χερσαία, υποβρύχια, σωστική, συστηματική, ανασκαφή σε σπήλαιο). Έμφαση θα δοθεί στις ανασκαφικές και άλλες αρχαιολογικές έρευνες στην Ήπειρο, με άξονα τις οποίες θα διδαχθούν οι κύριες προϊστορικές, κλασικές και ρωμαϊκές θέσεις (οικισμοί, ιερά, νεκροταφεία) στην περιοχή.
Οι υποψήφιοι πρέπει: α) να είναι κάτοχοι διδακτορικού σε σχετικό αντικείμενο και β) να έχουν Πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας ή συναφούς αντικειμένου. Διδακτική εμπειρία σε συναφές αντικείμενο θα συνεκτιμηθεί.
Σύμφωνα με τη παρ. 9 του άρθρου 173 του ν. 4957/2022 δεν επιτρέπεται η απασχόληση ως εντεταλμένων διδασκόντων φυσικών προσώπων που έχουν μία (1) από τις ακόλουθες ιδιότητες:
α) Ομότιμοι Καθηγητές και αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αλλοδαπής,
β) μέλη Δ.Ε.Π., Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού
(Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) των Α.Ε.Ι.,
γ) ερευνητές και λειτουργικοί επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) και λοιπών ερευνητικών οργανισμών, δ) συνταξιούχοι του ιδιωτικού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα,
ε) υπάλληλοι με σχέση δημόσιου δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, στ) φυσικά πρόσωπα που έχουν υπερβεί το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (gramisar@uoi.gr) στη Γραμματεία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας από 10-11-2022 έως 24-11-2023, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Αίτηση υποψηφιότητας (με ψηφιακή βεβαίωση μέσω gov.gr – επισυνάπτεται)
- Αντίγραφο δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου
- Αντίγραφο διδακτορικού διπλώματος, αντίγραφο πτυχίου και αντίγραφα λοιπών τίτλων σπουδών.
(Τίτλοι ΑΕΙ του εξωτερικού θα πρέπει να συνοδεύονται από βεβαιώσεις ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ)
- Ψηφιακό Αντίγραφο διδακτορικής διατριβής
- Βιογραφικό σημείωμα και αναλυτικό υπόμνημα εργασιών
- Τεκμηρίωση διδακτικής προϋπηρεσίας σε ΑΕΙ της ημεδαπής/αλλοδαπής και ειδικότερα σε Τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ή ερευνητικής δραστηριότητας σε αναγνωρισμένο επιστημονικό φορέα. Η προϋπηρεσία αυτή, εφόσον υπάρχει, θα συνεκτιμηθεί θετικά.
- Υπεύθυνη δήλωση (ηλεκτρονικά από το www.gov.gr) ότι δεν εμπίπτουν σε κάποιο από τα κωλύματα της παρ. 9 του άρθρου 173 του Ν. 4957/2022.
O υποψήφιος/α που θα επιλεγεί, θα απασχοληθεί με τετράμηνη σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης 75%, κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Το κόστος της πρόσληψης θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατόπιν έκτακτης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Ο υποψήφιος/α που θα επιλεγεί, πρέπει να προσκομίσει άμεσα:
- γνωματεύσεις (α) παθολόγου ή γενικού ιατρού και (β) ψυχιάτρου, είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, που πιστοποιούν την υγεία του υποψηφίου/ας προκειμένου να ασκήσει τα καθήκοντα της αντίστοιχης θέσης.
- Επίσης η υπηρεσία θα αναζητήσει αυτεπαγγέλτως: – Το πιστοποιητικό γέννησης
- Το αντίγραφο Ποινικού Μητρώου δικαστικής χρήσης
- Το πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α’
Οι πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να υποβάλουν, εκτός των πιο πάνω δικαιολογητικών και πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Ελληνικού Α.Ε.Ι. ή απολυτήριο Ελληνικού
Λυκείου ή εξατάξιου Γυμνασίου ή πιστοποιητικό ελληνομάθειας Γ1 επιπέδου από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, από το οποίο θα αποδεικνύεται η πλήρης γνώση και άνετη χρήση της Ελληνικής γλώσσας.
Αν κατέχει έκτακτη θέση στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.), θα πρέπει να εξασφαλίσει από την υπηρεσία τους άδεια απουσίας και να προσκομίσει πριν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, η οποία θα έχει χορηγηθεί ύστερα από προηγούμενη σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου.
Ακαδημαϊκά κριτήρια (απαραίτητα προσόντα) για την επιλογή εντεταλμένων διδασκόντων του άρθρ. 173 του ν. 4957/2022 (Α’141), με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου:
- Συνάφεια. Εξετάζεται η συνάφεια του συνολικού έργου των υποψηφίων με το υπό προκήρυξη αντικείμενο.
- Σπουδές. Εξετάζεται η συνάφεια του διδακτορικού διπλώματος των υποψηφίων με το προς διδασκαλία γνωστικό αντικείμενο. Συνεκτιμώνται μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, μεταδιδακτορικές έρευνες, η ύπαρξη υποτροφιών.
- Δημοσιεύσεις. Στην αξιολόγηση συνυπολογίζονται οι πρωτότυπες δημοσιεύσεις συναφείς με την προκηρυχθείσα θέση σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά, βιβλία/μονογραφίες, κεφάλαια σε βιβλία/συλλογικούς τόμους, επιμέλειες επιστημονικών τόμων, εργασίες σε πρακτικά αναγνωρισμένων διεθνών ή εθνικών επιστημονικών συνεδρίων, ανακοινώσεις σε αναγνωρισμένα επιστημονικά συνέδρια.
- Διδακτική εμπειρία. Εκτιμάται το διδακτικό έργο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά προτεραιότητα αυτοδύναμο, ή/και επικουρικό, ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των τμημάτων και τη φύση των προς διδασκαλία μαθημάτων.
- Ερευνητικό έργο. Εξετάζεται η πιστοποιημένη συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, ή συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και εργαστήρια σε αντικείμενα συναφή με το προς διδασκαλία γνωστικό αντικείμενο, ή όπως αυτό τεκμαίρεται από τις δημοσιεύσεις του υποψηφίου.
- Επαγγελματικό έργο. Λαμβάνεται υπόψη το αναγνωρισμένο επαγγελματικό έργο που αφορά το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυχθείσας θέσης.
- Επιστημονική/ακαδημαϊκή αναγνώριση. Εκτιμάται η αναγνώριση του δημοσιευμένου έργου (συμπεριλαμβανομένων του αριθμού δημοσιεύσεων, h-index, ετεροαναφορών κ.ά), βραβεύσεις, ευρεσιτεχνίες, μέλος συντακτικών επιτροπών αναγνωρισμένων επιστημονικών περιοδικών, κριτής αναγνωρισμένων επιστημονικών περιοδικών, μέλος επιστημονικών επιτροπών αναγνωρισμένων επιστημονικών συνεδρίων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, τα περιγράμματα των μαθημάτων κ.ά., οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Τμήματος (http://hist-arch.uoi.gr/) και να επικοινωνούν με τη Γραμματεία του Τμήματος (τηλ.: 265100 7231, email: gramisar@uoi.gr).
Η παρούσα Πρόσκληση θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (http://hist-arch.uoi.gr/), στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (http://www.uoi.gr/) και στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Άννα Μαχαιρά
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Συνημμένα αρχεία:
- ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ_ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ_ΔΙΔΑΣΚΩΝ_ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗ_ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ_23_24 (.pdf)
- ΑΙΤΗΣΗ_ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ_ΔΙΔΑΣΚΩΝ_ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗ_ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ_23_24 (.docx)
Πρόσθετες πληροφορίες
Συντάκτης: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Σημαντική ημερομηνία: 24/11/2023
Σχετικός σύνδεσμος: https://rb.gy/m96du4
Αφορά: Όλους