ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ
Ψήφισμα Συγκλήτου
Στη συνεδρίαση υπ. αρ. 1097 της 5ης Νοεμβρίου 2020, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συζήτησε εν εκτάσει την περίπτωση βίας κατά του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τις προτάσεις της Κυβέρνησης στην τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τους Πρυτάνεις, καθώς και την ανακοίνωση της έκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων.
Η θέση της Συγκλήτου έχει ως εξής:
- Η άσκηση βίας και ο επιχειρούμενος διασυρμός του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταρρακώνει κάθε έννοια ακαδημαϊκής ή πολιτικής ελευθερίας και είναι απόλυτα καταδικαστέα. Οι φυσικοί αυτουργοί αυτής της αποτρόπαιας πράξης έσπευσαν να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους με «μανιφέστα» που δημοσίευσαν, αλλά δεν είχαν το θάρρος να αναλάβουν δημόσια την ευθύνη των πράξεών τους και να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους. Αυτό και μόνο παραπέμπει σε πρακτικές υποκόσμου.
- Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία ειδικού σώματος φυλάκων, δηλαδή πανεπιστημιακής αστυνομίας, η Σύγκλητος εκφράζει την έντονη διαφωνία της. Η παρουσία υπαλλήλων με στολή ή οποιοδήποτε άλλο διακριτικό, οποιαδήποτε και αν είναι η αρχή που τους εποπτεύει, δεν συνάδει με την εικόνα ενός ανοιχτού Πανεπιστημίου. Σ’ αυτή την κρίσιμη φάση το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη φύλαξης και περιφρούρησης των υποδομών του, αλλά όχι ανάγκη αστυνομικής προστασίας πέραν αυτής που παρέχει η Πολιτεία σε όλους τους πολίτες.
- Αντί πανεπιστημιακής αστυνομίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που αναπτύσσεται σε διαφορετικές πόλεις και εκτείνεται σε μεγάλη έκταση γης, αντιπροτείνει την ενίσχυση της φύλαξής του με μόνιμο προσωπικό υψηλών διαγραφών, καθώς και τη χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων για καλύτερο φωτισμό, σήμανση και στατική ασφάλεια των χώρων διδασκαλίας και έρευνας.
- Στο πλαίσιο του παραπάνω, θεωρούμε ότι η εισαγωγή ενός συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης με κάρτα εισόδου, όπου φυλάσσονται επικίνδυνα υλικά, βαρύς εξοπλισμός ή ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, θα ήταν μια καλή πρακτική, που θα διασφάλιζε την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία του Ιδρύματος. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν θα μπορούσε ποτέ να εφαρμοστεί στους χώρους εκπαίδευσης, συναναστροφής, ή συνεδριάσεων, χωρίς έκπτωση της ελεύθερης πρόσβασης όσων ενδιαφέρονται να μάθουν ή να συζητήσουν συλλογικά.
- Τέλος, σε ό,τι αφορά την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, επισημαίνουμε ότι τυχόν αυστηρότερες ποινές για παραβάσεις που προβλέπονται ήδη στον ποινικό κώδικα θα συνιστούσε ειδική ποινική μεταχείριση με συνέκδοχα στη δημοκρατία και στην ελευθερία που διαπερνά καθολικά τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Αυτό θα ήταν εντελώς άτοπο, ιδίως όταν το σημερινό νομικό πλαίσιο που αφορά την ενδο- και έξω-πανεπιστημιακή παραβατικότητα είναι επαρκές.
- Πέρα από αυτά τα θλιβερά γεγονότα, θεωρούμε ότι η προβλεπόμενη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης για το 2021 δεν θα επιτρέψει στο Πανεπιστήμιό μας ούτε την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, ούτε, πολύ περισσότερο, την ανάπτυξη του Ιδρύματος. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει το σχέδιό του, λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τον ιδιαίτερο ρόλο του Πανεπιστημίου στην περιφέρεια της Ηπείρου και τις άριστες επιδόσεις του στο πεδίο της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Η Σύγκλητος
Ιωάννινα, 6 Νοεμβρίου 2020
Συνημμένα αρχεία:
Πρόσθετες πληροφορίες
Συντάκτης: Γραμματεία Συγκλήτου
Αφορά: Όλους