Μετά την πρόσφατη αναγγελία του θανάτου του Κωνσταντίνου Γ. Ρακατσάνη, αφυπηρετήσαντος Επίκουρου Καθηγητού της Κλασικής Αρχαιολογίας, τα μέλη του διδακτικού και λοιπού προσωπικού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στην έκτακτη σύγκληση της Συνέλευσης της 2ας Οκτωβρίου 2019, εξέφρασαν την βαθειά λύπη τους και την ολόθερμη συμπαράστασή τους προς τους οικείους και τους συνεργάτες του και εξήραν το υψηλό ακαδημαϊκό ήθος και συναδελφικό πνεύμα που επέξειδε ο εκλιπών κατά την διάρκεια της υπερ-εικοσαετούς διαδρομής και προσφοράς του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο Κωνσταντίνος Ρακατσάνης (γεννημένος το 1936), Διδάκτωρ της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Innsbruck της Αυστρίας, υπήρξε πολύγλωσσος και πολυμαθής επιστήμονας, με στέρεη Κλασική παιδεία. Εισήλθε στην ενιαία Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1981, ως Επιμελητής του Σπουδαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, στην ανάπτυξη του οποίου συνέβαλε ουσιαστικά κατά τα πρώτα έτη της υπηρεσίας του, έγινε Λέκτωρ το 1984 και στην συνέχεια εξελίχθηκε στην βαθμίδα του Επικ. Καθηγητού και δίδαξε στο Τμήμα μας μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2003.
Ως ερευνητής πεδίου, συνεργάσθηκε σε σημαντικές ανασκαφές στην Ιταλία, στην Σικελία και στην Αμοργό. Κατά την διάρκεια της πανεπιστημακής θητείας του δημοσίευσε σειρά μελετών, ενώ είχε την γενική εποπτεία της Ελληνικής μετάφρασης και έκδοσης (με συμπληρώσεις, από το Π.Ι. το 1997) του εγχειριδίου του R. S. Folsom για την Αττική Ερυθρόμορφη Κεραμεική, το οποίο αποτέλεσε χρήσιμο βοήθημα για τους φοιτητές του. Από τις επιστημονικές εργασίες του Κωνσταντίνου Ρακατσάνη, οι δύο μονογραφίες του (σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο Αθανάσιο Τζιαφάλια) για τις Λατρείες και τα Ιερά στην αρχαία Θεσσαλία (1997, 2004) συνιστούν ιδιαίτερα σημαντική προσφορά του στην Επιστήμη και στην πατρίδα του.